CA CMA CS UPSC GATE SSC Exam Updates 2018

UPSC Prelims Previous Question Papers – Last 5 Years

3

UPSC will soon be starting its registrations for Indian Civil Services Exams this year, on 7th Feb 2018. It’s time to gear up your preparation for UPSC IAS 2018 prelims exam, which will be conducted on 3rd June 2018, as per UPSC Notification 2018. In this article, we’re providing you UPSC Prelims Previous Question Paper, which are very important to help you understand the UPSC Prelims exam pattern, and practice accordingly.

So, to give you a hands-on experience on the type of questions,  we have provided few sample  IAS Questions, in our IAS Question paper or UPSC question paper, which were asked in previous UPSC Prelims examination. Along with that, you can also download UPSC Previous Papers below in this article. Here we are providing last 10 years UPSC question papers with answers pdf. So, you can download last 10 years UPSC question papers with answers pdf from this article.

CA CS CMA Free Lectures

Make sure that, before you go on and solve these UPSC Prelims Previous Question Paper, you are well versed with UPSC Syllabus and Exam Pattern.

You will get UPSC Previous Year Question Paper from the links provided towards the end of the article-

Why You Should Practice UPSC Prelims Previous Question Papers for your UPSC Preparation 2018 | 2019?

In the little time that is left, YOU MUST practice questions from at least 5 years’ previous year papers of Civil Services Preliminary Examination,or past 5 years UPSC IAS question papers. In fact, solving these previous years’ papers will help you validate your year long preparation. You get familiar with the pattern and flavor of the questions asked. It helps you develop a strategy to attempt the exam. Although, you must have done a solid preparation for the UPSC Exam, but you understand time management, level of difficulty, only by solving these UPSC previous years question papers. Hence, this consistent practice makes you more confident before you write your IAS exam. Also download last 10 years UPSC question papers with answers pdf

 

Going through the last five year papers (at least 5 years) will familiarize you with the kind of questions asked in the examination. One thing you have to understand here is that UPSC will NEVER repeat a question, for IAS exam. So don’t mug up questions. It’ll be of no use. What will be of use is the fact that the ‘type’ of question might get repeated. So, after having understood the reason to go through UPSC IAS question papers,now download UPSC Previous Year Question Paper, also popularly known as IAS question paper, from this article.

UPSC

Before you start practising the previous year papers, let’s have a quick test on your UPSC exam preparation, which will also give you an idea on UPSC Prelims exam format, which you will be facing this year in June. Below are few UPSC IAS Prelims Questions to give you a fair idea about the exam pattern-

UPSC Prelims Previous Question Paper

1. With reference to ‘stand up india scheme’, which of the following statement is/are correct?

  1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
  2. It provides for refinance through SIDBI.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . c

2. The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?

  1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity
  2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities
  3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHS

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(C) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer. b

3. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

  1. Dibang
  2. Kameng
  3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.d

4. The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?

  1. It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.
  2. It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.
  3. It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . a

5. Consider the following pairs :

Terms sometimes                Their origin
seen in the news

  1. Annex—I Countries   :      Cartagena Protocol
  2. Certified Emissions Reductions :   Nagoya Protocol
  3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

6. In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to

(a) a range of enzymes used in genome editing
(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism
(c) the description of the mechanism of gene expression
(d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Answer . b

7. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

(a) immunization of children and pregnant women
(b) construction of smart cities across the country
(c) India’s  own search for the Earth-like planets in outer space
(d) New Educational Policy

Answer . a

8. Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?

  1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting’
  2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
  3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

9. With reference to pre-packaged items in India, it is mandatoy to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?

  1. List of ingredients including additives
  2. Nutrition information
  3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
  4. Vegetarian/non-vegetarian

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4 only

Answer . c

10. ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

(a) waste management technology
(b) wireless communication technology
(c) solar power production technology
(d) water conservation technology

Answer . b

11. ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the

(a) production and use of solar energy by the households/consumers
(b) use of piped natural gas in the kitchens of households
(c) installation of CNG kits in motor-cars
(d) installation of water meters in urban households

Answer . a

12. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

(a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
(b) World Economic Forum
(c) World Bank
(d) World Trade Organization (WTO)

Answer . c

13. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

(a) agriculturists
(b) warriors
(c) weavers
(d) traders

Answer . d

14. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

(a) Georg Bilhler
(b) James Prinsep
(c) Max Muller
(d) William Jones

Answer . b

15. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

  1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
  2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . b

Civil Services Prelims Question Paper Pattern for 2018 | UPSC Paper Pattern

We have already provided UPSC Prelims Question Paper of Previous Years & UPSC Prelims Question Paper download links in this article. Now look at the paper pattern. The Preliminary Examination consists of two papers of Objective type (multiple choice questions) and carry maximum of 400 marks. This exam is only a screening test; the marks obtained in the prelims are only for qualifying for main exam and are not counted for determining final order of merit.

Prelims Paper Duration Questions Marks
Paper I – General Studies 2 Hours 100 200
Paper II – Aptitude 2 Hours 80 200
Total 400

In General Studies Paper – II, minimum qualifying marks is 33%. You will be selected for Mains exam based on total qualifying marks of General Studies Paper – I

Below are past five years’ UPSC Prelims questions papers for both General Studies & Aptitude:

Download UPSC Prelims Previous Question Paper

UPSC Prelims Previous Question Paper 2016

Download UPSC Prelims 2016 Question paper from below.

Civil Services Prelims General Studies Paper 2016

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2016

UPSC Prelims Previous Question Paper 2015

Here you can get UPSC Prelims 2015 Question papers.

Check out here for UPSC Prelims 2015 Question Paper of General Studies. Download UPSC Prelims 2015 Question paper of General Studies from this article. Below we have provided UPSC Prelims 2015 Question Paper of General Studies download link.

Civil Services Prelims General Studies Paper 2015

Check out here for UPSC Prelims 2015 Question Paper of Aptitude. Download UPSC Prelims 2015 Question paper of Aptitude from this article. Below we have provided UPSC Prelims 2015 Question Paper of Aptitude  download link.

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2015

UPSC Prelims Previous Question Paper 2014

Civil Services Prelims General Studies Paper 2014

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2014

UPSC Prelims Previous Question Paper 2013

Civil Services Prelims General Studies Paper 2013

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2013

UPSC Prelims Previous Question Paper 2012

Civil Services Prelims General Studies Paper 2012

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2012

UPSC Prelims Previous Question Paper 2011

Civil Services Prelims General Studies Paper 2011

Civil Services Prelims Aptitude Paper 2011

We have provided UPSC Previous Paper 2017 along with previous Papers, UPSC Previous Year Question Paper. Download UPSC Previous Paper 2016. This UPSC Previous Paper 2017 will help you in your better understanding about Question paper and pattern. So, Download UPSC Previous Paper 2017 + past 5 years prelims question papers. Share this Article “UPSC IAS Prelims Previous Question Papers – Last 5 Years” with students who are preparing UPSC Civil Services Prelims 2018 Exam. This article will help them to Pass UPSC Civil Services Prelims Exam.

Important Links for UPSC IAS Aspirants 2017 | 2018

UPSC Notification 2017 UPSC Syllabus  UPSC Prelims Syllabus
UPSC IAS Exam Pattern UPSC Reference Books UPSC Eligibility
UPSC Mains Exams Pattern UPSC Question papers UPSC IAS Preparation Tips
UPSC IAS Exam Application UPSC Admit Card UPSC Results
SuperProfs– India’s Largest Online Coaching Platform has revolutionized IAS coaching. Now, there is no need to leave your home, or to spend lakhs on your IAS preparation, as now you can learn online from India’s leading and well-known professors, from the comfort of your home! Cracking IAS is no more a dream at SuperProfs.
                         

Click Here to Watch FREE Demo

Also Read-

UPSC IAS topper 2016 – Tina Dabi shares her secret formula

How to make an effective Time Table for UPSC Preparation

 

3 Comments
  1. Sukainya Borah says

    UPSC prelims Question papers are not given. Can you help to give answers

  2. V P SINGH says

    Dear Sir
    please tell me UPSC online form

  3. DURGA chatse says

    I got many more after reading this ……nw little beat familiar I think so I m with upsc ..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

×

Hello!

Click on the icon below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@superprofs.com

× How can I help you?