UPSC Sample Question Papers. Here, in this article, we are providing UPSC Sample Question Papers. So many students who are going to write their UPSC Prelims Exam for the first time, are not aware of the Question paper pattern & the kind of questions that UPSC asks.

Some of the students are also asking for the Question Paper Pattern, Sample questions & UPSC Sample Question Papers. So, today we are here providing the UPSC Sample Question Papers and the Sample Questions of the UPSC Exams.

This will help you understand the exam pattern for both exams- UPSC Prelims and Mains.

Check out for the UPSC Sample Question Papers & UPSC Sample Questions from this article.

UPSC Sample Question Papers

Below you can get UPSC Sample Question Papers, in this article-

Before going to see the UPSC Sample Question Papers, also have a look at some UPSC Sample Questions with solutions from below.

1. With reference to ‘stand up india scheme’, which of the following statement is/are correct?

  1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.
  2. It provides for refinance through SIDBI.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . c

2. The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?

  1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity
  2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities
  3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHS

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(C) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer. b

3. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

  1. Dibang
  2. Kameng
  3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer.d

4. The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?

  1. It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.
  2. It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.
  3. It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.

Select the correct answer using the code given below.

CA CS CMA Free Lectures

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . a

5. Consider the following pairs :

Terms sometimes                Their origin
seen in the news

  1. Annex—I Countries   :      Cartagena Protocol
  2. Certified Emissions Reductions :   Nagoya Protocol
  3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

6. In the context of the developments in Bioinformatics, the term transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to

(a) a range of enzymes used in genome editing
(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism
(c) the description of the mechanism of gene expression
(d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Answer . b

7. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

(a) immunization of children and pregnant women
(b) construction of smart cities across the country
(c) India’s  own search for the Earth-like planets in outer space
(d) New Educational Policy

Answer . a

8. Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?

  1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the `green accounting’
  2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future
  3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer . c

9. With reference to pre-packaged items in India, it is mandatoy to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labelling) Regulations, 2011?

  1. List of ingredients including additives
  2. Nutrition information
  3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions
  4. Vegetarian/non-vegetarian

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 4
(d) 1 and 4 only

Answer . c

10. ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

(a) waste management technology
(b) wireless communication technology
(c) solar power production technology
(d) water conservation technology

Answer . b

11. ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the

(a) production and use of solar energy by the households/consumers
(b) use of piped natural gas in the kitchens of households
(c) installation of CNG kits in motor-cars
(d) installation of water meters in urban households

Answer . a

12. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

UPSC

(a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
(b) World Economic Forum
(c) World Bank
(d) World Trade Organization (WTO)

Answer . c

13. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

(a) agriculturists
(b) warriors
(c) weavers
(d) traders

Answer . d

14. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

(a) Georg Bilhler
(b) James Prinsep
(c) Max Muller
(d) William Jones

Answer . b

15. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

  1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.
  2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer . b

UPSC Sample Question Papers

Click on the below provided link for UPSC Sample Question Papers & UPSC Previous Question papers.

UPSC Sample Papers

Now all aspirants can easily prepare for UPSC CIvil Services Exam, with SuperProfs’ FREE LIVE Classes for UPSC-Prelims and Mains.

Click Here To Register for FREE LIVE Classes

Few Important Links for UPSC Preparation-

UPSC Notification 2017 UPSC Syllabus UPSC Prelims Syllabus
UPSC IAS Exam Pattern UPSC Reference Books UPSC Eligibility
UPSC Mains Exams Pattern UPSC Question papers UPSC IAS Preparation Tips
UPSC IAS Exam Application UPSC Admit Card UPSC Results

 

SuperProfs– India’s Largest Online Coaching Platform has revolutionized IAS coaching. Now, there is no need to leave your home, or to spend lakhs on your IAS preparation, as now you can learn online from India’s leading and well-known professors, from the comfort of your home! Cracking IAS is no more a dream at SuperProfs.
                         

Click Here to Watch FREE Demo

Also Read-

IAS Previous Years Question Papers

Civil Services Exam Pattern and Complete Syllabus

×

Hello!

Click on the icon below to chat on WhatsApp or send us an email to admissions@superprofs.com

× How can I help you?